Så er der åbnet op for tilmelding til jubilartræf 2024

Nikita Fjorback Jensen og Kristine Enevold Villadsen- 2017 3v

Kære Nørresundby Gymnasium og HF’s Venneforening
D. 23 juni 2017 dimitterede vi (Kristine Enevold Villadsen og Nikita Fjordbak Jensen, 3.V) fra Nørresundby Gymnasium, og vi modtog begge Venneforeningens rejselegat på 5000 kr. Et legat, der i marts 2018 blev udløst til gode oplevelser og en måneds ophold på Sri Lanka med frivilligt arbejde.

Sri Lanka er et kontrastfyldt land med tropiske strande, frodige teplantager, koloniale bygninger, gamle templer, en venlig og gæstfri befolkning og flot natur, så langt øjet rækker. Men landet har også en bagside, som der ikke bliver vist i diverse rejsekataloger eller på Instagram. Det er nemlig et land, som er præget af gamle traditioner og normer, og hvor religiøse ritualer, fattigdom og ulighed kommer til udtryk i høj grad. Noget vi også kom til at opleve i det frivillige arbejde, vi var rejst om på den anden side af kloden for at beskæftige os med. Men det største kulturchok fik vi allerede på andendagen, hvor der var uroligheder og optøjer mellem henholdsvis muslimske og buddhistiske ekstremister. Sri Lanka var i undtagelsestilstand i ti dage frem, og alle urolighederne fandt sted i Kandy, hvor vi boede. Derfor blev der også indført udgangsforbud og regeringen lukkede ned for alle sociale medier, for at begrænse kommunikationen mellem oprørerne. Vores arbejde blev dermed sat på standby de første dage af vores ophold, og vi fik polititilladelse til at tage syd på til en lille turistet kystby, hvor man ikke kunne mærke urolighederne. Efter nogle dage stilnede urolighederne af, og vi kunne påbegynde vores frivillige arbejde i Kandy. Denne oplevelse bekræftede os i, at Sri Lanka ikke umiddelbart er palmestrande og solskin, og der er alvorlige og komplekse konflikter i landet.

I løbet af de 4 uger vi var på øen, arbejdede vi på 3 forskellige projekter i byen Kandy.

Første projekt var en pre-school med børn i alderen 3-6 år, der skal lære engelsk. Et hyggeligt projekt, hvor vi kunne bidrage med lege, engelske sange og opgaver. Her var børnene glade, og de fleste kom fra gode familier, hvilket var en diametral modsætning til til de piger, vi senere kom til at arbejde med.

Andet projekt var nemlig på et girlshome, hvor der boede piger i alderen 5-23 år. Pigerne, der boede på hjemmet, havde været udsat for vold, voldtægt, misbrug eller lignende og kunne ikke bo ved deres familier. Vi måtte ikke spørge ind til deres personlige baggrund, og vores formål med at komme der var at opmuntre dem og lave aktiviteter med dem om eftermiddagen. Pigerne var meget generte i starten, men jo tryggere de blev ved, at vi kom på centeret, jo mere snaksalige blev de. Så snakkede vi om danske traditioner vs. sri lankanske traditioner, tv-serier, dans og musik. Kærester og drenge var dog strengt forbudt at tale om, hvilket gav indblik i de begrænsninger, der er for kvinderne i landet. Vi så blandt andet heller ikke kvinder på gaden efter kl. 17.00, og portene til det frivilligcenter, vi boede på, blev lukket kl. 20.00. Det var interessant at opleve en anden kultur, og vi følte os ofte privilegeret som vestlige piger, når vi så de vilkår, nogle af kvinderne levede under.

Det sidste projekt, vi beskæftigede os med, var på et børnehjem for babyer. Den yngste var kun 19 dage, mens den ældste var omkring 1 år og 2 måneder. Babyerne var alt for kære, men samtidigt var det hårdt at se, hvordan de fleste manglede opmærksomhed eller var skadet. Flere af dem knugede sig meget hårdt til os, når vi tog dem op, og a dre bankede konstant hovedet ind i deres tremmesenge for at få opmærksomhed. Det var tankevækkende at arbejde i de fattige omgivelser, som er dagligdag for alle børnene. Det faktum, at børnehjemmet ikke engang havde råd til at give hvert barn deres egen seng eller kunne købe luseshampoo, giver et godt eksempel på, hvor ringe vilkår de lever under. Lovgivningen i Sri Lanka lyder, at hvis en kvinde under 18 år føder et barn, så tager staten barnet fra moren, også på trods af, at hun muligvis kommer fra en velfungerende familie. Endnu et tankevækkende eksempel på de levevilkår, der er for befolkningen, og som gør, at man sætter pris på den danske velfærdsstat, som vi er opvokset i.

Det var en fantastisk oplevelse at mærke, at man kunne gøre en forskel, og på den sociale front fik vi nye venskaber i de andre frivillige hjælpere fra bl.a. Irland, Tyskland og Norge. Vi boede og arbejdede sammen samt tog på weekendture til forskellige seværdigheder på øen. Lærerige venskaber, hvor vi lærte meget om hinanden i et land, der var fremmed for os alle.
Vores rejse til Sri Lanka lærte os dermed at sætte pris på det land, vi kommer fra og gav os indblik i en helt anden kultur langt fra vores egen. Vi kan kun anbefale alle andre at prøve noget lignende, da man får en langt større respekt for andre kulturer og mennesker. Tusind tak til Venneforeningen for det flotte legat, der har bidraget til, at vi fik minder for livet på Sri Lanka.

Venlige hilsner fra
Nikita Fjorback Jensen, dimittend fra V-klassen 2017
Kristine Enevold Villadsen, dimittend fra V-klassen 2017