SA studieretningseleverne deltog torsdag d. 22. Januar I et simulationsspil over kaffens vej fra fattig kaffebonde til vestlig forbruger. Her er nogle af de indtryk journalisterne formidlede på dagen..
Ungdomsliv
Maria Cecilie Nielsen | 22. januar 2015 10:45
Det er ikke uvant for danske unge at betale i dyre domme for en lille kop kaffe – selvfølgelig skal den købes det rigtig sted. Ellers et er jo ikke noget ved, det er jo klart!
Kaffe er blevet et så overdimensioneret koncept, at det knap nok er kaffe. For når man går ind i på en vilkårlig cafe, mødes man af synet af unge studerende, der, så at sige, spilder deres SU på en karamel latte macchiato, eller noget lignende, fordi de i virkelighed ikke kan lide kaffe. Alligevel bruger de penge på disse overvurderede glas med varm mælk og et lille skud kaffe, fordi de på den måde får anerkendelse fra deres ligesindede.
Men stopper de unge nogensinde op, og tænker over, hvor kaffen kommer fra? Går det nogensinde op for dem, at det er jævnaldrende, mindre privilegerede unge, der dyrker denne kaffe? Næppe.
Mange af disse unge, kommer fra familier, hvor der kun er penge til at send ét af børnene i skole. Derfor må resten arbejde i marken, hvor de skal hjælpe med at dyrke bønnerne.
Alligevel er der en vigtig lektie vi i det danske samfund kan lære af, de unge i forskellige ulandssamfund. Disse er yderst motiveret, de vil gøre alt for at få en skolegang, om det så betyder, at de skal arbejde dag og nat i marken, for at få tjent nok penge. Denne motivation burde de dansk unge søge at efterligne, da med de muligheder vi har i det danske velfærdssamfund, ville kunne udrette store bedrifter – og muligvis kunne hjælp de fattige kaffebønder.
Indsigt i bøndernes liv
Amanda Claesen | 22. januar 2015 11:05
Ofte er mange vestlige lande ikke klar over hvem de får deres kaffe fra, og hvilke forhold disse mennesker lever under.
Vi har besøgt 2 bønder fra Santa Mará i Nicaragua – de interviewede er anonyme da bønderne ikke ønsker at komme i karambolage med deres eksportører.
- Hvordan er det at være bonde i Nicaragua?
- Rasmus: Det er ikke altid let. Nogle gange meget hårdt. Vi får ikke så meget for vores produkter. Johannes: Eksportørerne har kun én pris, som de sætter, og den er ikke til at rokke ved. Det er simpelthen umuligt.
- Hvis I kan, hvad kan I så gøre bedre i forhold til jeres kaffesalg fremover?
- Johannes: Der er ikke så meget vi kan gøre.. Egentligt.. Der er kun en handelsmand, og han sætter prisen!
- Hvordan er det at være så afhængig af jeres eksportører, at i stort set ikke har noget at sige?
- Rasmus: Det er jo frustrerende. Vi kan intet gøre. Vores livssituation afhænger af vores salg. Vi skal bare være glad for at vi overhovedet har en indkomst.
- Hvilke udfordringer er det i forhold til jeres arbejde og jeres levevilkår?
- Johannes: Vi har været ramt af 2 fatale jordskælv her for nylig, derudover blev vores brønd tømt af en sodavandstapperi – hvilket gør at vi nu skal betale for vores vand. Rasmus: Vi er også blevet ramt af en storm ved navn El Niño. Den ødelagde rigtig mange huse og vores kirke. Det er forfærdeligt. Nogle gange, kan det være hårdt at skulle håndtere sådanne naturkatastrofer udover det hårde arbejde.
Det er altså ikke kun fanskeligheder med kapitalistiske kaffeproducenter der plager bønderne, de er også ramt af mange forskellige naturkatastrofer og ulykker, som gør deres liv endnu sværere.