Så er der åbnet op for tilmelding til jubilartræf 2024| Invitation til dimission 2024

Venneforeningens rejselegat gav en tur til Uganda

Kære Nørresundby Gymnasium & HF’s venner

Ved min dimission i juni 2018 var jeg så heldig at modtage et rejselegat af jer – endnu engang tusind tak for det flotte bidrag til min dannelsesrejse, som gik til Uganda og Zanzibar!
Lige siden 8. klasse har jeg drømt om at uddanne mig som jordemoder, da jeg siden dengang har fundet det utrolig fascinerende, hvordan et nyt liv kan blive skabt og komme til verden. Specielt, hvordan man som fagperson kan være med til at hjælpe det nye liv på vej.
For at få et større indblik i arbejdet som jordemoder, valgte jeg i januar 2019 at tage til Uganda og Zanzibar, Tanzania i sammenlagt tre måneder i observationspraktik på forskellige hospitaler sammen med andre unge mennesker fra Norge, Færøerne og Danmark.
Under mit ophold i Uganda i byen Mbarara, fik jeg et helt unikt indblik i, hvordan sundhedsvæsnet fungerer for de mest fattige afrikanere, idet praktikken foregik på et offentligt hospital. Her føder kvinderne på en medbragt, sort affaldssæk i et rum på cirka 15 kvadratmeter med plads til fire kvinder ad gangen, og fem minutter efter fødslen er kvinden ofte ude af fødestuen igen, hvilket på ingen måde minder om vilkårene herhjemme – heldigvis!
På Zanzibar foregik praktikken på to privathospitaler i Zanzibars største by, Stone Town, hvor vilkårene mindede mere om dem herhjemme, dog blev behandlingen finansieret via egenbetaling. Af samme grund benyttede en stor del af indbyggerne et af de offentlige hospitaler på øen, da mange ikke har råd til en sundhedsforsikring.
Selvom størstedelen af opholdet foregik på et hospital, så har jeg blandt andet fået lov til at prøve grænser af med river rafting på selveste Den Hvide Nil i Uganda og været på safari i både Uganda og Tanzania, som jo er en oplevelse i sig selv.

Hvis jeg havde haft tid og plads kunne jeg have skrevet en hel roman om alle mine oplevelser, som til tider har været traumatiske. Dog har der været flest af de utrolig livsbekræftende oplevelser, hvor man til tider har måtte fælde en tåre.

Alt i alt er jeg utrolig glad for, at jeg valgte at tage af sted på denne rejse, da den har givet mig unikke oplevelser for livet, som jeg vil mene udgør en god ballast på det personlige plan, idet jeg har oplevet så store kulturforskellige på så tæt hold. Jeg er kun blevet bekræftet i, at det er den sundhedsfaglige vej, som jeg skal gå med hensyn til mit uddannelsesvalg, da min helt store passion er at hjælpe andre mennesker. Drømmen er stadig at blive jordemoder, og jeg har derfor søgt ind på uddannelsen i både Aalborg, Esbjerg og København med håb om, at der er en studieplads til mig i september 2019.

Celine Torp Overgaard, dimittend fra Y-klassen 2018.