Så er der åbnet op for tilmelding til jubilartræf 2024| Invitation til dimission 2024

Skriftlig eksamen

En skriftlig eksamensopgave i spansk består af to opgaver:

 • Delprøve 1 uden hjælpemidler (1 time)
 • Delprøve 2 med hjælpemidler (3 timer)

 

Om delprøve 1:

Delprøve 1 er uden hjælpemidler.

Alle opgaveinstrukser i opgavesættet er på dansk.

Grammatiske betegnelser er på latin med dansk betegnelse i parentes.

Delprøve 1 består af 14 delopgaver baseret på en tekst på spansk med ca. 1500 anslag inklusive mellemrum. Teksten er gloseret og kan have en kort indledning på dansk.

I de 14 opgaver testes I i læsefærdighed, læsestrategier, tekstforståelse, grammatisk forståelse og ordforråd samt sprogproduktion. For at løse de forskellige opgavetyper skal I have et godt alment ordforråd og beherske den mest nødvendige grammatik.

Efter højst én time skal I aflevere delprøve 1, og herefter må I bruge alle tilladte hjælpemidler til at besvare anden del af opgavesættet.

 

 

Om delprøve 2:

 

Delprøve 2 må tilgås, når delprøve 1 er afleveret efter højst én time.

Delprøve 2 er med alle hjælpemidler, men adgang til internettet er ikke tilladt. Kontakt med omverdenen er ikke tilladt.

I delprøve 2 skal I skrive 250 ord. Der accepteres en afvigelse på +/- 10%, idet en overskridelse af de 250 ord ikke i sig selv tæller positivt i vurderingen.

Noter, citater og afskrift fra tekstforlægget tæller ikke med i det samlede antal ord.

I præsenteres i denne delprøve for yderligere tekstmateriale, som kan være tekst, videoklip, (med spanske undertekster) og/eller billedmateriale (Tekst B, C og D). Tekst B har et omfang på højst 1400 anslag inklusive mellemrum. Tekstmaterialet er gloseret i et omfang, der er passende for tekstmaterialets sværhedsgrad.

 

I delprøve 2 skal I altid inddrage tekst A fra delprøve 1. At inddrage betyder i den sammenhæng, at I viser, at I har forstået teksten, og at I kan relatere til den. Yderligere skal I altid inddrage én eller flere af teksterne i delprøve 2.

 

I delprøve 2 skal I desuden skrive i én af nedenstående 4 genrer: I skal derfor være opmærksom på kravene i opgaveformuleringen, hvilken genre I skriver i og hvilket stilleje, der er relevant for de forskellige genrer.

 • Artikel
 • Læserbrev/argumenterende blogindlæg
 • Dagbog/personlig blog
 • Brev/e-mail

 

I delprøve 2 skal I endvidere inddrage 5 verber fra en boks med alt 10 verber, kaldet ’benspænd’. Verberne skal bøjes i 3 verbaltider, som står i opgaveinstruksen.

I skal markere de fem verber de har anvendt med enten fed eller understregning samt angive den verbaltid, de har anvendt i enten parentes eller fodnote.

Eksempel på tider og en boks med verber.

I skal bruge 5 af de nedenstående verber i din tekst. Verberne står i infinitiv nedenfor.
I din tekst skal I bøje verberne, så følgende verbalformer indgår naturligt i teksten:

 • præsens (nutid)
 • perfektum (førnutid)
 • futurum (fremtid)

 

Her kunne man fx skrive følgende sætninger, som selvfølgelig skal passe til opgavens indhold og genre:

Juan habla (præsens). Han comido (perfektum) Estudiaré mañana (futurum) Habéis escrito (perfektum) un artículo muy informativo. Los alumnos van a hacer sus deberes(futurum). Det betyder således, at præsens bruges 1 gang, futurum bruges 2 gange og perfektum bruges 2 gange.

 

Udover at inddrage materiale, skrive i en genre og anvende benspænd, vil der være nogle indholdsmæssige krav OG så er det naturligvis meget vigtigt at skrive et godt spansk.

 

I GOD TID FØR PRØVEN – til brug under delprøve 2:

I må ikke tilgå jeres eller holdets dokumenter i Lectio, på Google Drev eller andre steder i ”skyen”.

 1. Derfor skal I DOWNLOADE de DOKUMENTER, I mener at få brug for INDEN PRØVEN/EKSAMEN.

 

 1. I skal også gemme DENNE FIL (som du sidder og læser nu) på computeren, så I kan klikke på de links der er her.

 

 1. Husk også at hente en OFFLINE-VERSION af GYLDENDALS RØDE til spansk. Jesper Barløse sender/har sendt en besked til jer om dette. Det er til hvis Gyldendal går ned.

 

 1. I må også gerne hente PALABRAZO:

Palabrazo er et bøje-program som skolen har licens til og som I gerne må bruge til eksamen.

INDEN eksamen skal I hente programmet fra hjemmesiden. Åbn programmet og kopier nedenstående licens. Den skal bare kopieres, IKKE sættes ind nogen steder; ja, det er lidt mærkeligt, men det fungerer ☺

https://laluz.dk/palabrazo/
Licensnøglen udleveres af din lærer

OBS – i programmet linkes der til Gyldendals Røde, Ordbogen.com, Real Academia (sp-sp-ordbog) plus Wordreference (sp-en-ordbog). Fra den sidste er det muligt at klikke sig videre til nogle fora og andet. DET MÅ I NATURLIGVIS IKKE. Det vil blive betragtet som snyd.

 

 1.  Find også jeres GRAMMATIKBOG Aquí está samt SPONTANT SPANSK og evt. NOTEHÆFTET (som I mest brugte i 1g) frem.

I må jo bruge alle bøger og noter som hjælpemidler til delprøve 2 – også GAMLE AFLEVERINGER, som I dog ikke må tage sætninger fra!

 

 1. Opret dig evt. som bruger her:

https://www.corpusdelespanol.org/now/

I dette korpus  (stooooor tekstsamling) kan du søge på et ord eller en streng af ord og se hvilke sproglige sammenhænge de optræder i. Det kan være en hjælp til om ’man kan sige sådan’.

 

UNDER PRØVEN  = Delprøve 2

Her må I bruge alt det, der står ovenfor plus disse links:

Det er ikke tilladt at søge efter noget på nettet, derfor må I KUN bruge den side, I kommer direkte ind på ved at klikke her. I må altså IKKE klikke jer videre til andre sider på sitet. Se dog under de enkelte links:

 

https://ordbog.gyldendal.dk/

Her logger I på som I plejer og må klikke jer rundt i ordbogen som I plejer, fx klikke og få [1]bøjningen af et verbum.

 

https://minlaering.dk/login

Som på Gyldendal: log på og bevæg jer rundt inde på Min læring

 

https://www.sinonimosonline.com/

Synonymordbog

 

 

 

Nogle quizletter, I kan have glæde af:

Emociones – om at ’have det’ godt / dårligt og meget mere:

https://quizlet.com/178388715/emociones-tener-estar-ojo-aunque-algunas-imagenes-son-de-mujereschicas-o-mas-de-una-persona-todos-los-adjetivos-son-masculinos-y-estan-en-singular-flash-cards/

Ord til billeder:

https://quizlet.com/269831251/billedbeskrivelse-udseende-toj-mm-de-fleste-verber-star-i-3-person-singularis-saet-n-pa-verber-men-es-bliver-til-son-og-es-pa-adjektiver-hvis-du-taler-om-flere-flash-cards/

Ord til at sige at noget er sjovt / kedeligt og meget mere:

https://quizlet.com/171591737/20-adjetivos-para-valorar-experiencias-o-actividades-flash-cards/

Bliv på forsiden af den enkelte quizlet – her har I hele listen.

 


[1] Jesper Barløse anbefaler, at I for en sikkerheds skyld hente offline-udgaven af Gyldendals Røde, men her er der ikke bøjningsoversigter. Det er derfor, det er en god i ide at hente Palabrazo – I kan også bruge jeres grammatikbog.